Испания може да прехвърли на ООН спора за Гибралтар с Великобритания

imagesИспания може да прехвърли в ООН спора си с Великобритания заради територията Гибралтар. Това съобщава днес испанският вестник “Паис”, който се позовава на дипломатически източници, предаде Ройтерс.

Датиращите от векове търкания между Мадрид и Лондон заради британската задморска територия в най-южната точка на Испания, се засилиха този месец заради изкуствен риф, построен от гибралтарските власти. Испанците се оплакаха, че съоръжението ще пречи не техните рибарски лодки.
Източниците на “Паис” не уточняват дали Испания ще поиска от ООН да подкрепи нейното желание британците да се откажат от владението си, или да бъде сключено някакво споразумение. Но предаването на казуса на преценката на международната общност ще означава смяна на тактиката и засилване на напрежението, посочва агенцията.

Вестникът пише още, че испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо ще посети през септември Аржентина, настоящия председател на Съвета за сигурност на ООН, за да търси подкрепа срещу Великобритания по случая с Гибралтар. Самата Аржентина също е в спор с Обединеното кралство заради суверенитета на Фолклендските (Малвинските) острови, също британска задморска територия, отбелязва Ройтерс. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>