Испания – Къде и как да си изкараме временно или постоянно NIE?

images

ResidenciaВсички чужденци в Испания, които искат да пребивават легално, да работят или да закупят имот на територията на Испания е необходимо да си изкарат NIE (документ, който им дава право на легално пребиваване, работа и закупуване на имот).

Има два вида NIE: Временно и Постоянно.

За вадене на временно NIE се изисква лична карта или паспорт, попълнен формуляр Х 15 и платена такса от 9.84€.

За изваждане на постоянно НИЕ (документ, който дава право на пребиваване и работа в Испания) има няколко варианта:

- Показване на Договор за работа (минимум за 3 месеца) на пълен работен ден, последните три фиша за заплати (las nóminas), българска лична карта, адресна регистрация, попълнен формуляр Х 18 и платена такса от 12.00€.

- Друг вариант за вадене на NIE за тези, които идват да живеят в Испания и тяхната цел не е да работят е показване на сертификат от тяхна испанска банкова сметкa с достатъчно пари (около 10 000€), с които да се гарантира пребиваването им в страната. Tрябва да се докаже произхода на парите, както и редовни приходи от заплати, пенсии, наеми от някоя от страните в Евро съюза, които се доказват с преведени документи. Необходима е и частна здравна застраховка за период от 1 година, попълнен формуляр Х 18 и платена такса от 12.00€. Този вид NIE не дава право на работа в Испания, а само на пребиваване.

- Съществува и друг вариант за получаване на постоянно NIE – да се регистрира фирма ЕТ (Autónomo) и да се платят три поредни месеца социални осигуровки. При подаването на документи за NIE трябва да се покаже документ за регистрация като Autónomo, банкови бележки за платени социални осигуровки за три месеца, попълнен формуляр Х 18 и платена такса от 12.00€.

За подновяване на NIE няма промяна и се изисква само адресна регистрация, лична карта, фотокопия и платена такса от 12.00€.

При всяка смяна на адресна регистрация се изисква подмяна на NIE, за да бъде вписан новия адрес в документа. В този случай таксата е 12.00 евро.

NIE може да се изкара в съответната полиция във всеки по–голям град на Испания. За тази цел предварително се взема час по интернет.

За Валенсия адресът на Полицията, където единствено можете да си изкарате NIE e: C/ Bailen, 9 (намира се зад Централна гара – Estación del Norte) Mетро станция “Bailén”, Валенсия, като предварително се взема час по интернет.

Работно време: Преди обяд – Oт 9:00 до 14:00 часа; Cлед обяд – Понеделник, сряда и четвъртък – Oт 17:00 до 19:45 часа

Само за Валенсия: Ако имате нужда от съдействие за вадене на временно или постоянно NIE можете да се свържете с нас на телефон 0034/ 633 283 361 или на нашият имейл: nuevo1hogar@gmail.com. Ще вземем час в полицията и ще Ви придружим. Ще Ви помогнем за попълването на формулярите, за плащането на таксата в банката и за получаването на готовото NIE.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>