ИСПАНИЯ – Как да си възстановим отнетите ни точки от шофьорската книжка

permiso-conducirШофьорската книжка с точки е въведена в Испания със закон 17/2005 от 19 юли същата година.

С това въведение, всички шофьори разполагат с шофьорска книжка с баланс от 12 точки, като изключение правят новите водачи, които започват с 8 точки или шофьори, възстановили свидетелството си за правоуправление, след като са били загубили всички точки. Възстановената шофьорска книжка има 8 точки, а не 12.

Как могат да се възстановят загубени точки?

  • Отнети точки се възстановяват ако в продължение на 2 години не се извърши друго нарушение, което налага отнемане на още точки.
  • Може да се възстановят до 4 точки ако се изкара специален курс по ” Sensibilización y reeducación vial.”   Такъв курс може да се прави само веднъж на 2 години и цената му е 170 евро.

В случай, че са изгубени всички точки на шофьорската книжка, тя се отнема за 6 месеца. След това трябва да се изкара курса по  ” Sensibilización y reeducación vial” и да се положи изпит пред съответния орган за движение по пътищата- Jefatura Provincial de Tráfico. След успешното представяне на изпита се възстановяват само 8 точки. В този случай цената е 320 евро.

Какво представлява курса по ” Sensibilización y reeducación vial” ?

Целта на тези курсове е да покаже на водачите  последиците от поведението им при неправилно шофиране , както и да променят отношението си към управлението на автомобила, да бъдат наясно с важността на своите действия и щетите, които могат  да предизвикат , не само за себе си , но да за останалите участници в движението.

Има два вида курсове :

  • Максимална продължителност от 15 часа : За шофьорите , които искат да възстановят някои от техните точки на шофьорската книжка. В този случай , ако се издържи успешно изпита, се възстановяват до 4 точки. Този вид курс може да изкара само веднъж на всеки две години.
  • Максимална продължителност от 30 часа : За шофьорите , които искат възстановяване на шофьорската си книжка , когато са загубили всички точки. Трябва да се изчака шест месеца, считано от загубата на свидетелството за управление МПС и тогава да се изкара курса. След успешно взетия изпит се възстановява шофьорската книжка, но само с 8 точки./ Източник: Българи в чужбина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>