Испания иска промяна в правомощията на ЕЦБ

índice

Испанският премиер Мариано Рахой каза, че Европа трябва да помисли за промяна в правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ), които биха я доближили повече до други валутни институции по света и биха подкрепили политиките за растеж, предаде EurActiv.

По думите му в Европа трябва да се помисли дали ЕЦБ не трябва да има същите правомощия като останалите централни банки по света. “Трябва да си дадем инструментите, които имат останалите страни”, посочи Рахой попитан за скорошното решение за промяна в монетарната политика на Японската централна банка.

Според учредителния договор на ЕЦБ нейната основна цел е да поддържа ценовата стабилност. В него се посочва, че банката може също, ако ценовата стабилност го позволява, да “подкрепя общите икономически политики”. Евентуална промяна в мандата на ЕЦБ ще трябва да бъде одобрена от всички държави – членки на ЕС.

По време на кризата в еврозоната се появиха призиви за задълбочаване на тези правомощия, но Германия се опита да сложи край на всякакви дискусии по въпроса. Серията монетарни стимули, обявени в четвъртък от Японската централна банка, обаче отново разпалиха дебата.

Някои големи централни банки имат по-гъвкави правомощия от ЕЦБ. Федералният резерв на САЩ например може да поддържа както ниска инфлация, така и ниска безработица. Миналата седмица президент на ЕЦБ Марио Драги обаче хвърли топката в полето на държавите членки.

Той настоя, че не трябва да се забравя какво може и какво не може да прави ЕЦБ. “Не можем да заменим капитала, който липсва в банковата система… Не можем да компенсираме за липсата на действия от страна на правителствата. ЕЦБ не може да замени липсата на правителствени действия на фронта на структурните реформи”, подчерта той. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>