Испания екстрадира един от убийците на Зоран Джинджич

images

Испанският Национален съд одобри екстрадирането в Сърбия на един от мъжете, осъдени за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич през 2003 г.

Владимир Милисавлевич, известен в Сърбия като Влада Будала, беше осъден задочно през 2007 г. на 35 години затвор заради участието си заедно с други членове на сръбския криминален Земунски клан в стрелбата срещу Джинджич в Белград.

Върховният наказателен съд на Испания се съгласи с екстрадицията, но в писмено решение постанови, че Сърбия трябва да осигури на Милисавлевич съдебен процес, ако той поиска това, защото първоначалната присъда е била произнесена в негово отсъствие. Преди екстрадицията си Милисавлевич трябва да излежи присъдата си за закононарушения, извършени в Испания, където той е обвинен в редица престъпления, включително убийство и незаконно притежание на оръжия, допълни съдът.

Сърбия иска екстрадирането му от март. След години укриване Милисавлевич беше арестуван през февруари миналата година в ресторант в източния испански град Валенсия заедно с Лука Бойович, смятан за лидер на сръбската криминална групировка, и още двама криминално проявени сърби.

Бойович е издирван за 20 убийства в Сърбия, Испания и Холандия и за трафик на хора, наркотици и оръжия, но не е издирван във връзка с убийството на Джинджич. Испанската полиция съобщи, че както Милисавлевич, така и Бойович, са били членове на паравоенната групировка Тигрите на Аркан, известна с жестокостите си по време на войните на Балканите. По-късно тя се превърна в сръбската мафиотска групировка Земунски клан. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>