Испания: Добре, че има работа на черно

Добре ли е да има сив сектор на икономиката или не? Зависи от гледната точка. Все повече испанци оцеляват в условията на тежката криза именно благодарение на сенчестия дял на икономиката.

В продължение на няколко години 37-годишният Хуан работи като член на монтажна група към мебелната верига Икеа. Преди шест месеца обаче той бива уволнен. Оттогава насам той продължава да прави същото, само че не за предишната си фирма, а самостоятелно: причаква клиентите на Икеа на излизане от магазина и им предлага същата услуга – транспорт и монтаж за твърда цена от 40 евро на ден.

Борба за оцеляване

“Върша всичко без електроинсталации и водопровод, за които нямам необходимата квалификация”, признава Хуан пред репортер на “Ню Йорк Таймс”. Той държи да не споменава цялото си име, тъй като не декларира доходите си и не плаща данъци върху тях.

Със задълбочаването на рецесията все повече испанци намират спасение в сивия сектор на икономиката, на който, по някои оценки, се пада 1/5 от БВП на страната. Той е сериозна заплаха за реформиращия се трудов пазар в Испания. Съществуването на подобен огромен сив сектор в страната означава, че работещите испанци а повече, отколкото се предполага, както и че делът на безработните – с 24,4 % най-високият в цяла Европа – трябва да бъде намален с 5 до 9 процента.

“Ако не съществуваше този сив дял от икономиката, вероятно в Испания щяхме да станем свидетели на остро социално напрежение с прояви на насилие”, казва бившият декан на Училището за бизнес в Барселона проф. Роберт Торнабел. Той допълва, че в момента много хора оцеляват благодарение на работата на черно.

Кой тук е жертвата?

Много от участниците в този незаконен пазар на труда посочват, че нямат никакви скрупули за това, че мамели държавата като не плащали данъци, такси и социални осигуровки. “Не аз мамя държавата, а тя ме е направила жертва на един изцяло сгрешен икономически модел”, казва 34-годишната графична дизайнерка Белен от Севиля, чиято фирма е фалирала миналата година. Тя продължава да работи, но вече нелегално и без да издава фактури или да декларира доходите си. Белен изработва графични знаци за производител на спортна екипировка и подобно на Хуан също не желае да каже цялото си име, за да си спести проблеми с данъчните власти.

Според Майкъл Болдрин от университета Вашингтон в Сейнт Луис, щата Мисури, държавата само би си загубила времето, ако реши да преследва работещи на черно испанци като Белен. “Правителството трябва да се концентрира върху реформирането на икономиката на страната така, че тя да стане по-конкурентоспособна”, казва професорът по икономика, участвал в изработването на изследване за сивия сектор на испанската икономика. След идването си на власт през декември м.г. консервативното правителство на премиера Мариано Рахой обяви частична фискална амнистия, с която се надяваше да изкара на светло 25 млрд. евро от недекларирани доходи на испанците. Междувременно в Андалусия, където официално безработицата достига 33%, сивата икономика бележи бум. В Севиля, най-големия град на областта, стените на сградите и електрическите стълбове са осеяни с частни обяви за услуги – от градинарство до компютърно програмиране.

Източник: Дойче веле /actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>