Испания вероятно ще трябва да съкрати допълнително бюджета

índice

Испания вероятно ще трябва да намали допълнително държавния си бюджет тази година, каза премиерът на страната Мариано Рахой, цитиран от “Франс прес”.

“Няма да правим съкращения като тези, които направихме миналата година, но вероятно за някои бюджетни линии те ще трябва да бъдат направени”, посочи Рахой. “Не искаме да увеличаваме данъците”, но “разчитаме и на прогнозите за растежа и размера на дълга за идните години”, допълни премиерът.

Въпреки че свиването на испанската икономика, изглежда, се забавя, безработицата в страната се увеличава, а приходите от данъци намаляват, което спъва усилията за съкращаване на разходите със 150 милиарда евро до 2014 г.

В петък испанското правителство ще обяви последните си макроикономически прогнози. Миналата година икономиката на страната се сви с 1.37%, а според правителствени оценки се очаква свиване с още 1% до 1.5% тази година.

Рахой обеща, че на срещата на кабинета в петък няма да има вдигане на данъци, без обаче да конкретизира дали в средносрочен план ще вземе решение по този въпрос, предаде “Ел Мундо”. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>