Инфлацията в Испания забавя темпото си

images

Темпото на инфлацията в Испания се е забавило значително  през април, тъй като енергийните цени са се понижили, а вътрешното търсене продължава да бъде вяло, предаде AFP.

Цените в четвъртата по големина икономика в еврозоната са нараснали с 1,5 процента на годишна основа през април спрямо 2,6% през март, според публикуваните днес предварителни данни на испанския национален статистически институт.

На месечна база цените са се повишили с 0,1 процента,  допълни институтът. Данните отразяват сезонните колебания.

Според ведомството, което ще публикува по-подробни данни на 14 май, забавянето на нарастването на инфлацията се обяснява главно със спада на цените на електроенергията и горивата.

Регулираните тарифи на електроенергията, които се  преразглеждат всяко тримесечие, са спаднали с 6,62 процента на първи април, а цените на газа са останали без промяна.

Икономистът от IE Business School Рафаел  Пампильон посочи, че слабото потребление на домакинствата също се е отразило върху спада на инфлацията.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>