Икономиката на Испания ще се свие с 1,5% през тази година

images

Икономиката на Испания ще се свие с 1,5% през тази година, а безработицата ще надвиши 27 на сто, прогнозира централната банка на страната, цитирана от FT.

Прогнозата на институцията оставя малко съмнения, че 2013 г. ще бъде по-тежка в сравнение с миналата, още повече, че се очаква пазарът на имоти да затъне още по-дълбоко в кризата, а резкият спад на цените да продължи.

Основните проблеми на испанската икономика остават слабото вътрешно търсене, крехкият пазар на труда и затегнатите финансови условия.

Прогнозата на централната банка противоречи на очакванията на правителството, които са по-оптимистични, но като цяло е в съответствие с прогнозата на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

В момента Мадрид преразглежда очакванията си за икономическия растеж и се очаква, че през следващия месец ще признае, че прогнозата за 0,5% спад на брутния вътрешен продукт (БВП) е прекалено оптимистична, отбелязва изданието.

Централната банка обаче подчертава, че икономиката на Испания “вече е докоснала дъното” и сега започва бавно възстановяване. Очакванията са БВП да се стабилизира към края на 2013 г., а спадовете за отделните тримесечия да са по-умерени и да се забавят.

“Испанската икономика вече излиза от най-острата фаза на рецесията”, посочват от институцията. В тази връзка централната банка прогнозира, че през следващата година икономиката на страната ще се върне към растеж, като БВП ще се повиши с 0,6 на сто.

За безработицата обаче се предвижда от 2014 г. да започне да намалява, но с изключително бавни темпове. /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>