Изтеглиха от ИКЕА заразени с бактерия кексчета

images

Шведският мебелен гигант ИКЕА е изтеглил бадемови кексчета, продавани в заведения в негови магазини в 23 страни. До мярката се стигна, след като китайските власти съобщиха, че са открили в сладкишите колиформна бактерия, срещана обикновено във фекалии, предаде АФП вчера.

Повишени нива на бактериите били установени при проверка на базираната в Шанхай карантинна инспекция. ИКЕА съобщи, че е унищожила 1800 кексчета с бадеми, шоколад и маслен крем през декември м.г. след сигнал на китайските власти.

“Тези сладкиши не са стигнали до мрежата ни от магазини”, посочва специално в съобщение говорителката на шведската компания Илва Магнусон. “Има индикации, че откритите нива на колиформна бактерия са ниски, но очевидно трябва да разберем точното им количество, както и да установим как се е стигнало до всичко това”, допълни Магнусон.

Микробиолози от шведската агенция по храните посочват, че този вид бактерии в количества в нормата не са опасни за потребителите.

Миналата седмица ИКЕА изтегли от заведенията в магазините си в 25 държави прословутите си кюфтенца, след като в тях бе открито конско месо. Наличието му бе установено при ДНК тестове в Чехия. Разследването показа, че то е дошло от полски доставчик.

В българската ИКЕА не е имало кюфтета с конско.

Отново заради конско месо ИКЕА изтегли и наденички от магазините си във Франция, Испания, Великобритания, Ирландия и Португалия. /trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>