Изследователи в Испания oтглеждат човешко сърце в лаборатория

images

Изследователи в Испания оповестиха, че са близо до отглеждането на човешки сърца извън тялото за трансплантации, съобщи “Уолстрийт джърнъл”, цитиран от БТА.

Лекари вече отгледаха и присадиха редица човешки органи, включително гръклян, уши, както и слъзни канали и артерия. Сега целта е да се отгледа човешко сърце.

Изследователи в Испания припомниха, че макар страната да е с най-много донори на тези органи в света, едва 10 на сто от нуждаещите се пациенти получават ново сърце. Д-р Франсиско Фернандес-Авилес от болницата Грегорио Мараньон в Мадрид увери, че създадена в лабораторни условия версия на човешко сърце ще бъде готова до 5-6 години и след като мине през строга регулация, ще може да се присади след десетина години.

Д-р Дорис Тейлър, която отгледа сърце на мишка в лабораторни условия в университета на Минесота, смята, че поставената цел е постижима. Открехнахме вратата и показахме, че това вече не е плод на научната фантастика, а се превърна в наука, отбеляза тя. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>