Зетят на испанския крал заплашен да плати 4,1 млн. евро

Испански прокурори, които обвиняват зетя на краля в корупция и финансови злоупотреби, заявиха, че той ще трябва да плати 4,1 милиона евро като обезщетение за нанесените щети, ако вината му бъде призната на предстоящия съдебен процес. 44-годишният Иняки Урдангарин е съпруг на инфантата Кристина – средното дете на крал Хуан-Карлос и на кралица София. Той е заподозрян, че е отклонил милиони евро държавни средства към неговите компании.

Кралският зет все още не е обвинен официално и дата на делото не е насрочена, предаде ДПА,цитирана от БТА. Неговият бизнес партньор Диего Торес също най-вероятно ще трябва да отдели 4,1 милиона евро за изплащането на нанесените вреди.
Зетят на краля и Торес са използвали оглавявания от Урдангарин институт с нестопанска цел “Нуус”, за да организират събития, свързани със спорта и туризма на Балеарските острови и в източна Валенсия. Така са отклонили 6 милиона евро към мрежата от компании, която създали.

Адвокати на кралския зет смятат, че сумата, която прокурорите ще поискат от клиента му, е преувеличена. Те не са взели предвид дали той ще може да плати тези пари. Съдия сега ще реши дали да приеме прокурорското искане за горепосочената сума.

Преди няколко месеца кралят на Испания се извини, че е заминал на лов за слонове в Ботсвана в момент, когато страната му преживява най-тежката икономическа криза.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>