За първи път от 40 години Испания е с търговски излишък, базиран на свития внос

imagesСтатистическите данни за март за търговския баланс на Испания показаха ръст на излишъка, чиято стойност достига 634,9 млн. евро. За първи път от 1971 година, балансът е положителен, коментира ВВС.

Нормално това се смята за положителна посока на развитие, но в основата стои рязък спад на вноса, отбелязва още агенцията. Стойността на вноса  намалява с 15% спрямо същия месец на 2012 година. Спад има и по отношение на износа към останалите страни от ЕС– в рамките на 8,1%.

Испанските фирми обаче отбелязват ръст на износа си към трети страни – общата стойност на изнесените испански стоки извън ЕС е 20,2 млрд. евро или увеличение от 2 на сто.

От икономическото министерство в Испания отбелязват, че страната трябва да продължи да обръща внимание към пазарите в Близкия Изток, Африка и САЩ. Еврозоната за съжаление остава в рецесия, което ограничава износа към страните във валутния съюз. /Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>