ЗАЩО ИСПАНИЯ ДА Е СЛЕДВАЩАТА МИ ДЕСТИНАЦИЯ

madrid-experience-madrid-hdИСТОРИЯ – От идването на римляните преди повече от две хиляди години, движението на Пиринейския полуостров никога не е спирало.

През 800-те години на робство, когато мюсюлманите са били на власт в Испания, официалната религия е била ислямът.

Така продължило до периода на Реконкистата, когато северните  християнски кралства отвоюват обратно своите земи, поробени от Арабския халифат с падането на Гранада, последната ислямска крепост на Пиринейския полуостров.

ГАСТРОНОМИЯ – Когато прекараш повече от час на масата, разбираме колко важно е за испанците да се нахранят добре.

Ще видите влиянието на средиземноморската диета в паеята или прясното гаспачо.

Ако сте на разходка, за да си възвърнете енергийните източници, е почти задължително да хапнете сандвич с  „хамон“(шунка) в някои от многото барове  по градовете.

КРАСИВИТЕ ПЛАЖОВЕ – На ваше разположение са три брегови линии – Средиземно море, Бискайският залив и Атлантическия океан с привилегирован климат и брегове пълни с възможности, особено, ако сте сред онези, които вярват, че плажа не е само, за да лежиш и да се печеш.

Така че, не пропускайте Испания, страната с най-добрите плажове в света!

ФЛАМЕНКОТО – Произхода на фламенкото не е ясен. Едни смятат че произлиза от арабите, други смятат, че е от евреите, трети дори го свързват с птицата фламинго.

Истината, разбира се е някъде там по средата, там където е имало най-дълбоко смесване между християни, араби, евреи и цигани – Андалусия.

ИЗКУСТВОТО – Сред  десетте най-посещаваните музеи в света е музеят “Прадо”, който показва силна колекция от шестнадесети век на Веласкес, Ел Греко, Гоя и Мурийо.

От друга страна, испанското изкуство на ХХ век е добре представено в сюрреализма на Дали, Миро и Пикасо, което може да се види в музеят на Дали, Тисен  и Кралица София.

АРХИТЕКТУРАТА – В архитектурата на Испания можеш  да преразгледаш историята й.

Доказателства за това са: колосалният римски акведукт в Сеговия, декоративния детайл от Андалусийското изкуство в Аламбра -Гранада, или модернистични чудеса на Гауди като къщата на Батийо и катедралата Саграда Фамилия в Барселона.

ПРИРОДАТА – Природата в Испания е точно толкова разнообразна, колкото топографията на нейните региони.

Освен красивите плажове и зелените долини, Испания, след Швейцария, се слави с най-високите земи на континента, където се топят снеговете.

На над 2000 метра височина достигат няколко върхове в Европа, разпръснати между Астурия, Кантабрия и Кастилия-Леон.

КУПОНИТЕ – Баровете в Испания, в повечето случаи затварят късно и това е от съществено значение за добра “марча” (така се наричат дългите нощи прекарани в баровете или дискотеките).

Ако имаш настроение за високи децибели, Ибиса е твоето място. Сред най-известните диджей, като Ерик Морийо, Пол Ван Дайк и Тиесто живеят там.

ФУТБОЛЪТ – Футболът е най-популярният спорт в Испания. Два от най-успешните клубове в света, Реал Мадрид и Барселона, ще ти предложат екскурзии в техните музеи.

За феновете на този спорт мога само да кажа, че си струва да ги посетиш, защото в тях можеш да усетиш страстта от тази игра.

http://yubim.es

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>