Затягат контрола върху тестовете за бременност и СПИН в ЕС

medical-460x250По-строги стават процедурите за наблюдение, сертифициране и контрол на импланти, диагностични тестове и други медицински изделия в Европейския съюз. Това прие Европейският парламент през тази седмица. Новото здравно законодателство има за цел да гарантира по-добре безопасността на пациентите.

Одобрените разпоредби засягат използването на медицинските изделия, като гръдни импланти и други, за да могат те да бъдат по-лесно проследени до техния производител в случай на проблем. В резултат на случили се през последните години скандали Европарламентът реши пациенти, носещи импланти, да получат специална “имплант карта”. Чрез нея те ще бъдат регистрирани, така че те да могат да бъдат предупредени, ако в някоя страна-членка възникне инцидент с подобен продукт.

Европарламентът затегна и изискванията за диагностичните медицински изделия, използвани за тестове за бременност, диабет, ДНК, ХИВ/СПИН. Според депутати тест за ХИВ, който е бил на пазара в продължение на години, е давал бил “фалшиви отрицателни резултати”, с всички последици, произтичащи от това в случаите, когато се е налагало преливане на кръв например.

Фармацевтичните компании и науччните среди ще трябва да публикува резултатите от всички свои европейски клинични проучвания в публично достъпна база данни, се регламентира още в приетите от Европейския парламент законови промени. С тях се опростяват и правилата за клинични проучвания в цяла Европа, за да се улесни трансграничното сътрудничество, в полза на пациентите.

Преговорите с правителствата на страните-членки на ЕС по гласувания здравен пакет ще бъдат осъществени от новия състав на Европейския парламент, който ще бъде избран през май. | Български новини

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>