Замразяват за две години принудителните изваждания от жилища в Испания

Асоциацията  на испанските банки обяви днес, че се замразяват за две години принудителните изваждания от жилища заради неплатени ипотеки в най-тежките случаи след две самоубийства за петнайсет дни, предизвикали социално негодувание.

Асоциацията  посочи, че миналия четвъртък е получила уверения от всичките си членове да се блокират за две  години изважданията от жилища в случай на крайна нужда по хуманитарни съображения в рамките на политиката им на социална отговорност. Тя не уточнява какво има предвид под случай на крайна нужда, но отбелязва, че решението е в отговор на социалната тревога,  предизвикана от изваждането на собственици.

Решението беше оповестено днес в момент, когато испанското правителство представя предложения на социалистическата опозиция за съгласуване на спешните мерки в тази област.

От  спукването на балона на недвижимите имоти  през 2008 г. в страната са извадени от жилищата им  350 000 свръхзадлъжнели собственици, като този феномен е една от най-драстичните прояви на икономическата криза в Испания.

Той прие трагичен обрат през последните седмици след две самоубийства за петнайсет дни на собственици, които трябваше всеки момент да бъдат експулсирани. Това предизвика вълна от демонстрации, особено  в Мадрид, където стотици протестиращи се обединиха против банкерите убийци.

Банковата асоциация обясни днес, че новият й ангажимент е бил предмет на задълбочени и интензивни дебати сред банките
членки, за да може да се облекчи  отчаяната ситуация, в която са изпаднали мнозина заради икономическата криза.

/infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>