Задържаха мъж заради българските берачи в Швеция

Мъж на 43 години е задържан в Швеция във връзка с разследване за трафик на хора, предизвикано от наплив на изоставени на произвола българи – селскостопански сезонни работници, предаде АФП, позовавайки се на шведската полиция.

Говорителката на полицията в град Упсала (северно от Стокхолм) не даде повече информация за самоличността на задържания.

Българските берачи обвиняват мъжа, че ги е наел с аргумента, че тазгодишната реколта на боровинки е изключително добра. След като пристигнали в Швеция с автобус обаче, берачите установили, че реколтата всъщност е много слаба заради лошото време, а също, че ще

трябва да живеят при плачевни условия

в импровизирани лагери без всякакви хигиенни условия. Над 400 от тях се бяха настанили близо до село Мехедеби.

Шведските медии широко отразиха напрежението, породено от това съжителство – местните хора се оплакаха от щети, а българите заявиха, че са били нападнати с камъни в нощта срещу 19 юли. Според полицията българския посланик в Стокхолм е пристигнал на място, за да потърси решение на проблема заедно с местните власти и силите на реда.

 

Запитано от АФП, посолството днес каза, че част от берачите вече не са там и се опитват да се приберат в родината си. Като граждани на Европейския съюз българските берачи са законно пребиваващи и не се нуждаят от разрешително за работа, за да дойдат в Швеция, припомня АФП.

Българското Министерството на външните работи (МВнР) съобщи, че

посолството ни в Стокхолм не разполага със средства за купуване на билети до България.

В случай, че български гражданин не разполага със средства за връщане в родината, той трябва да потърси съдействие от близки и роднини.

Българското посолство в Стокхолм се ангажира да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии, отбелязват от МВнР.

От министерството настоятелно препоръчват на желаещите да заминат на сезонна работа в Швеция да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност. /vesti.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>