ЕЦБ е готова да се намеси по-решително в Испания

Ръководството на Европейския съюз заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ) са разработили нов план за стабилизиране на финансовия пазар на Испания, който предвижда активно изкупуване на нейни държавни облигации, съобщи британското радио Би Би Си, цитирано от БТА.

Облигациите на Испания ще се изкупуват не само на вторичния пазар. Възможно е ЕЦБ и Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за първи път да действат като купувач на новите емисии на испански дългови книжа.

С решение на лидерите на ЕС през пролетта на 2011 година на ЕЦБ й бе разрешено да изкупува на вторичния пазар облигации на страни от еврозоната, изпитващи сериозни финансови затруднения. Досега обаче ЕЦБ не е участвала в покупката на ценни книжа при пускането им на пазара.

Според постигнатите договорености сегашният план ще влезе в сила само ако испанското правителство поиска финансова помощ от ЕС. Според информирани източници от бизнес средите в ЕС сега приключвали конфиденциални консултации между Испания и ЕС начело с президента на ЕС Херман ван Ромпой за отпускането на кредитна линия на Мадрид на стойност 300 милиарда евро. В този пакет не са включени 100-те милиарда евро, които могат да получат закъсалите испански банки, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Планът на ЕС предвижда Испания да гарантира с държавни недвижими имоти и други активи нейните облигации, които ЕЦБ и ЕФФС ще купят. В Брюксел се твърди, че аналогична помощ ще бъде оказана и на Италия, ако възникна такава необходимост.

Междувременно днес испанското правителство обяви драстични ограничения в пенсионната система. Програмата включва реформи, които ще засегнат възрастта за пенсиониране, като нейното увеличаване ще се ускори. Испанското правителство ще замрази предлагането на работни места, освободени от пенсионирали се служители в публичния сектор, което се очаква да донесе икономии от близо 10 млрд. евро през следващите две години.

Планът на кабинета на премиера Марио Рахой предвижда също ограничаване на възможностите за по-ранно или поетапно пенсиониране, както и нови параметри за изчисляване на пенсиите

В момента пенсиите представляват най-големите разходи в испанския бюджет. През тази година правителството ще изплати 120 милиарда евро, което е около една четвърт от всички разходи и над 10% от националния БВП. Очаква се през следващите години разходите за пенсии да достигнат 15% от БВП.
/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>