Експерти: Спасителна програма за Испания е невъзможна

Пълномащабна спасителна програма за Испания би била икономически и политически невъзможна и би струвала до 650 млрд. евро, сочи задълбочено проучване, пише „Дейли телеграф”.

Водещият институт „Оупън Юръп” направи оценка, базираща се на предположението, че испанското правителство бъде принудено да напусне финансовите пазари за период от три години заради непосилните лихви по своите облигации, както се случи с Гърция, Португалия и Ирландия.

За периода от настоящия момент до средата на 2015 г. Испания има нужда от 542 млрд. евро, за да се финансира, като само за банките се изискват още 100 млрд. евро. Испанските региони вероятно ще поискат други 20 млрд., сочи проучването.

Спасителна програма по модела на Гърция ще изстиска до дъно целия спасителен фонд на еврозоната, който е в размер на 500 млрд., което прави намирането на алтернатива особено важно.

Опасенията, че Испания ще се нуждае от спасение, ескалираха миналата седмица, след като доходността по дълга й удари нови рекордни нива, а Каталуния, следвайки Мурсия и Валенсия, може да се наложи да се обърне към Мадрид за помощ, за да се справи с дълговите си ангажименти. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>