Еврото на 20 години: Плюсове и минуси на европейската валута

1475474903_evro6Развитието на Еврозоната касае и бъдещето на България

20 години Еврозона. 20 години еврото вече съществува. Идва момент, в който еврозоната трябва да заеме кардинално решение – накъде ще се развива. Това касае и България, защото е пред прага на влизане в еврозоната. Дойде кризата. Бяха направени промени. Въведе се т.нар. “банков съюз” и стана време да се тества големият въпрос – “Успешен проект ли бе или е еврозоната като конструкт?”.

Цели 20 години минаха от 1 януари, когато бе даден старт на Европейския паричен съюз. Видяхме доста преломни моменти, но и ползите от един подобен съюз, използването на единна валута, която спомага за управление на икономиките и за добавена стойност, защото паричният национализъм води до неефективност. Централните банки на Испания, Франция, Гърция не могат да обезценяват парите, спестяванията и окупателната сила на своите граждани, защото Европейската централна банка е по-стабилна. Еврозоната създаде една увереност и спокойствие.

Основният проблем е именно моралният риск, който се вкарва в една подобна система. Това, което идва като дилема, е че за северняците е много подценено еврото, докато за юга то е по-силно. В крайна сметка трябва да се намери златната среда и да се види относително за всяка една държава, ако го нямаше еврото. За гърците щеше да бъде по-зле, докато за германците щеше да е по-добре.

Нова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>