Европейско удостоверение за наследници влиза в сила догодина

705451Наследниците на българи, които живеят извън страната и имат имот там, ще трябва да си изваждат европейско удостоверение за наследство. Това съобщиха за БНТ от Камарата на нотариусите в България.  Вероятно таксата за издаването на документа ще се определи от МС догодина. 
Европейското удостоверение за наследници ще бъде задължително за поне 1 500 000 българи, които живеят извън България.

“Ще бъде една унифицирана форма за цяла Европа. Тя не заменя националните удостоверения за наследници, които в България се издават в общините”, 
коментира нотариусът Теодора Вуцова.Документът ще е наложителен, когато починалият е живял в чужбина и е придобил недвижим имот там. Удостоверението ще се издава в съответната държава. Ето какво трябва да направят живеещите българи в чужбина. Например в Испания:

“Въпреки че са български граждани и се обърнат към нотариус в Испания, то той ще е този, който ще е компетентен да издаде ЕУН и с него да определи кръга от наследници, кое е приложимото право и има ли заветници”,
 посочи Вуцова.Евродокументът няма да е нужен, ако наследодателят е починал в България, а наследниците му живеят в чужбина.

Изискването е част от така наречения регламент 650 на ЕС, който важи за 25 от 28-те страни членки. Влиза в сила от 17-ти август догодина и няма да важи за придобитите преди това имоти.

И още промени в българското законодателство, но по отношение на имотните скици. От Камарата на нотариусите и Агенцията по кадастъра напомниха, че издаването на скиците за имоти у нас вече не става на хартия, а по електронен път. За това услугата е с 30 на сто по-евтина. До онлайн системата на кадастъра нотариусите вече имат пълен, но строгорегламентиран достъп.

“Тази възможност е създадена, за да бъде облекчен целия процес целия процес заради собствениците и за да се гарантира верността на скиците и да не се манипулира информацията”, заяви Мария Пирянкова, главен секретар на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

При изповядване на сделката собственикът заявява скицата на нотариуса и с електронния си подпис той прави заявление до кадастъра.

След одобрение от агенцията скицата е готова за нотариалното производство. За да няма манипулации ще се работи по образци.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>