Европейската комисия отмени регулацията за зехтина в ресторантите

imagesЕвропейската комисия реши да оттегли одобрената преди дни на експертно ниво регулация за това как да се сервира зехтин в заведенията за хранене. Задължаването от 1 януари 2014г. това да става само в запечатани бутилки за еднократна употреба целеше да се подобри хигиената и да се ограничат измамите с качеството на този продукт.

Но решението за забрана на оливерниците и купичките със зехтин бе посрещнато с присмех и критики няма ли си Брюксел друга работа посред кризата, та се е заел да нарежда на ресторантьорите как да си вършат работата.

В сряда към критиките се присъединиха и лидерите на Франция и Холандия, а британският премиер Дейвид Камерън обвини директно комисията в ненужна намеса в работата на хората. “Това е точно като нещата, от които според нас Европейският съюз трябва да се освободи. Подобни идеи дори не би трябвало да стигат до масата за обсъждане”, каза Камерън.

В четвъртък еврокомисарят по земеделието Дачан Чолош обяви пред журналисти, че е решено вече одобрената регулация да бъде оттеглена от гласуване на Европейския съвет, защото потребителите не я подкрепили.

Той допълни, че ще предложи нови правила за защита на производителите и потребителите на зехтин, но след допълнителни консултации с техни представители и с ресторантьори.

Един от основните въпроси, изникнали след обявяването на регулацията, бе как ще бъде следено дали е прилагана тя. Другият важен въпрос е дали под прикритието на защита на потребителите всъщност Европейската комисия не се намесва в подкрепа на производителите на зехтин от Южна Европа – Гърция, Испания, Италия и Португалия. На трето място, специалисти обясниха, че измамите с качеството се правят далеч преди стоката да стигне до ресторантите – обикновено самите производители смесват продукт с различно качество и му слагат етикет като за най-високо. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>