Еврокомисар предлага гарантиране на работни места за младежите под 25 години

Държавите членки в ЕС трябва да гарантират на всички младежи под 25 години, че четири месеца след дипломирането им или след като изгубят работата си, ще са отново в някаква форма на заетост. Това предстои да предложи еврокомисарят по социалните въпроси и заетостта Ласло Андор в сряда, съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. По-конкретно властите ще трябва да гарантират, че младежите ще имат нова работа, нова възможност за обучение или поне ново стажантско място. Какви по-точно мерки трябва да се предприемат ще е в ръцете на самите правителства.

Европейската комисия (ЕК) поставя акцент най-вече върху съвместната работа на социалните партньори и върху ранното ангажиране на бюрата по труда. ЕС може да подпомогне правителствени програми със средства от Европейския социален фонд, пише в предложението. Като пример са приложени инициативи във Австрия, Холандия и Норвегия, а Финландия и Люксембург са в процес на прилагане на сходни концепции. В Германия досега правителството реагираше по-скоро резервирано на подобни предложения, предимно от страна на социалдемократите, с аргумента, че такива не са необходими заради висококачественото образование и съществуващите съвместни програми на властите и профсъюзите.

Frankfurter Allgemeine Zeitung отбелязва предложението е насочено не към Германия или други северно европейски страни, а по-скоро към южните държави с висока младежка безработица. По данни на ЕК в Европейския съюз в момент 5.5 милиона млади хора търсят работа, което е повече от една пета от тази възрастова група. 7.5 милиона души под 25 години нямат нито работа, нито се обучават. Това възлиза на годишни разходи от 150 милиарда евро годишно, което 1.2% от БВП. В Гърция и Испания младежката безработица е повече от 55%. В Италия, Португалия, Ирландия, България, Кипър, Литва, Унгария и Словакия тя е над 30 на сто. Една трета от тези младежи са безработни повече от една година.

От предложението на комисар Андор не става ясно как държавите с изключително висока младежка безработица биха се справили с гарантиране на работни места или възможности за обучение за младите. Не се предвиждат обаче санкции за страни, които не се съобразят с изискването на комисията, ако то бъде прието. Освен това Андор възнамерява да предложи инициативата да бъде приета като препоръка, т.е. не толкова законово обвързваща. Той се сблъска със съпротива от страна на страни като Великобритания и Швеция, които твърдят, че ЕС не бива да се занимава с въпроси като младежката безработица.

/dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>