Дянков: Увеличаваме доходите, хиляди се завръщат от гурбет

Засилва се тенденцията заради проблеми с безработицата в страни като Гърция и Испания емигрантите да се завръщат в България със своите спестявания. Повишаването на доходите в България пък е основният акцент в държавния бюджет за 2013 година, черновата за който ще е готова до седмица. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков, който заедно с колегите си от Европейския съюз е в Никозия, предаде БНР.

Българската икономика ще се развива в следващите 2-3 години по-бързо от икономиката на Кипър, така че се надявам повече от българите, работещи на острова, да погледнат по-сериозно към България, смята финансовият министър Симеон Дянков.

От миналата година, заради усложнената ситуация в Гърция, близо 15 000 българи – гурбетчии в южната ни съседка, са се прибрали за постоянно в страната ни. Доста по-засилена тенденция за завръщане на емигранти в България наблюдаваме тази година от Испания, отбеляза Дянков.

Увеличаването на доходите, които са основната причина българите да търсят работа зад граница, е основен приоритет в бюджета за 2013 година. Поставили сме си задача растежът на всички пенсии догодина да бъде по-голям от акумулираната за периода от юли 2009 г. досега инфлация, съобщи министърът. Затова е необходим огромен фискален ресурс, но смятам, че ще успеем да го съберем. Освен това увеличението на пенсиите няма да влезе в сила от юли, така, че да го плаща следващото правителство, а доста по-рано в годината, за което ще бъдат внесени и промени в Кодекса за социално осигуряване, заяви Симеон Дянков.

Той увери, че са намерени вече средства и начини за увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. Осигурени са и поисканите от синдикатите 60 млн. лв. за училищата и учителските заплати. С тези промени за работещите хора с най-ниски доходи и пенсионерите ние сме направили повече, отколкото предишните правителства, подчерта Симеон Дянков.

Той изрази убедеността си, че ГЕРБ ще има втори мандат. Според министър Дянков ГЕРБ ще успее да стане първата политическа сила в най-новата ни история, управлявала два поредни мандата: “Има много нови построени неща, които могат да се покажат, не само магистрали, но и музеи, училища, детски градини. В много области и е направен значителен напредък, който не го е имало преди, няма сравнения с предишни правителства”.

По думите на Симеон Дянков хората, които имат база за сравнение какво става в други държави на Европейския съюз, разбират много повече, че управляващите в много тежък период за Европа са успели да запазят една стабилност, на базата на която вече може да се говори за вдигане на доходите, предаде Дарик.

“В почти всички други държави продължава да се говори по какъв начин да се намалят доходите. Ние го избегнахме този процес, беше трудно, но стабилността вече дори в България, дори опозицията не го опровергава, което е доста голям успех. Това е почти невидим успех, стабилността я виждаш само като я нямаш, мисля, че това ще се оцени”, заяви финансовият министър.

dir.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>