Дянков: Надминаваме Гърция и стигаме Испания

“Гърция е в криза, защото социалистите я водеха дълго време, и продължиха да я водят и в голяма част от началото на кризата. Не само, че ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират”.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред журналисти в парламента, след приемането на първо четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.

Изявлението на вицепреимера бе в отговор на въпрос дали ако Гърция не беше в криза и не се налагаше да бъдат намалявани доходите, щяхме скоро да я достигнем. По време на дебатите по бюджета в парламента депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев каза, че доходът на средния българин през 2013 г. ще е 61% от дохода на средния грък.

За мен е важно да направим сравнение с другите държави от нашия регион. И не само да се сравняваме с Гърция и с Румъния. В цяла Източна Европа само България и Полша са успели да минат през кризата със завидна устойчивост, цитира международен доклад финансовият министър.

Той напомни, че основна задача за бюджета през 2010 г. е била да се върнем към финансова стабилност. “През 2011-2012 г. целта да се запази стабилността. За 2013 г. се концентрираме върху увеличаването на доходите. 37,5% от БВП е размерът на приходите, което е 6,4% растеж спрямо програмата за 2012 г. Предвидени са редица мерки за подобряване събираемостта на приходите”, заяви Симеон Дянков.

Той подчерта, че Бюджет 2013 провежда последователна разходна политика, което гарантира, че и през следващата година България ще остане една от трите страни с най-ниски стойности по външен дълг, по общ дълг и по дефицит спрямо БВП.

“България е направила много, не само с това правителство, и някои предишни правителства са правили реформи, но успехът на това правителство е, че успя да запази реформите отпреди – примерно ниските данъци, и да създаде неща като нова инфраструктура, която никое предишно правителство не си е помисляло да направи. Вървим нагоре”, заяви Дянков.

По думите му, Министерството на финансите ще подкрепи минимални промени в проектобюджета за 2013 г.

“20 милиона лв. повече да влязат в образованието, така че единните разходни стандарти да се увеличат допълнително, и с тези 20 милиона ще станат общо 97 милиона лв. Подкрепяме тази промяна.

Имаме и възможност – от спестени лихви за следващата година (виждаме как вървят тази година лихвите) да си го позволим – евентуално допълнителни 30 милиона лв. за изграждане на изцяло нови детски градини. Извън тези промени, от Министерство на финансите няма да подкрепяме други промени”, каза Дянков.

Според вицепремиера най-добрият стимул за икономиката са ниските данъци, строенето на инфраструктура, която се прави с рекордни темпове и намаляване на административната тежест.”По всички тези показатели може да се направи още много, но факт е, че ние сме направили много повече от предишните, и сме направили много повече от другите държави в ЕС.

Не случайно нас ни сочат за пример не само за добрите финансови резултати и финансова стабилност, а в доклада, който днес прочетох, ни сочат за пример и за държава, която в много тежка икономическа ситуация в цяла Европа е съумяла да запази икономическия ръст – нещо, което Унгария, Чехия, Словакия, Румъния не са успели да направят”, каза Дянков.

Имаме бюджет, който няма как да задоволи всеки, но трябва да се приоритизира.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за бюджета за 2013 г.

“Радвам се, че културата ще получи повече, ще се дадат повече пари за пенсии – над около 600 млн. лв., ще се дадат пари за образование и повече за здравеопазване. Не всички ще бъдат доволни, но трябва да има приоритети”, каза държавният глава.

Ако ме питате дали това са правилните приоритети – задължително трябва да се даде повече на учителите и задължително пенсиите е време да се увеличат, посочи Плевнелиев. Държавният глава каза, че е съгласен с бюджета, такъв какъвто е и допълни, че извън парите е важно и по какви проекти те ще се влагат.

Освен парите като милиони и милиарди, е много важно къде точно те ще бъдат насочени, с каква ефективност и в какви проекти, които да отпушат потенциала на повече неща, каза Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев отговори на журналистически въпроси след участието си в представянето на Център за Световни автомобилни разработки в София.

/vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>