Държавна агенция за българите в чужбина приема предложения от българските организации в чужбина за излъчване на „Българка на годината – 2012”

Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България обявява началото на Четвъртото издание на годишното отличие „Българка на годината”. С тази инициатива ДАБЧ иска да обърне внимание на цялата общественост към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа.

Годишното отличие на ДАБЧ е на името на българската светица Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство.

Великомъченицата Злата Мъгленска е родена около 1775-1780 г. в с. Слатина (Хриси), Мъгленско (Южна Македония, днес в Гърция). Красивата девойка е отвлечена от богат местен мюсюлманин, който иска да я вземе за жена. Младата българка е подложена на натиск да се откаже от своята християнска вяра и български род – отначало със съблазнителни обещания и дарове, преминали в систематичен тормоз и грубо насилие. Злата остава непоколебима и пред увещанията на своите роднини, с възмущение отхвърля техните страхове и конформизъм, като е решена да се жертва за спасението и на техните души… В проточилата се месеци лична човешка драма проличава яркото морално превъзходство на българката над нейните мъчители. Св.Злата устоява на безчовечните изтезания и предава Богу дух на 18 октомври 1795 г. Нейният подвиг отеква из цялата българска земя, а и сред останалите православни християни. Църквата я канонизира като мъченица и небесна застъпница на поробените християни. Народът ласкаво я нарича и “Света Златинка”, като тачи в нейно лице както мъченичеството, така и своите копнежи за истинска любов между хората, за справедливост и нравствена чистота.

РЕГЛАМЕНТ

За годишната награда „Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат номинирани българки, живеещи извън страната с изяви в следните области:

  • Ø      принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност;
  • Ø      защита на българското национално достойнство;
  • Ø      значими постижения, свързани с живота на българските общности по света;
  • Ø      благотворителни акции, хуманитарни проекти, посветени на България.

 

Предложения за номиниране на кандидатки за „Българка на годината” 2012  ще се приемат от:

  • Ø      български сдружения от чужбина и техни партньори в България;
  • Ø      български медии от страната и чужбина;
  • Ø      организирали се за конкретна номинация инициативни групи от българи, както зад граница, така и в България.

 

Предложенията за отличаване с наградата „Българка на годината”,  2012 трябва да съдържат в писмен вид мотиви за номиниране на конкретна личност, както и биографична справка на номинирания. Могат да бъдат придружени със снимков или друг визуален материал.

 

УДОСТОЯВАНЕ С ОТЛИЧИЕТО

Номинациите ще се разглеждат от специално създадения организационен комитет, който включва личности, доказали съпричастността си към темата българи в чужбина. Съставът на комитета се утвърждава официално от председателя на ДАБЧ.

 

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДАТА

Наградата „Българка на годината” 2012 на името на Св. Злата Мъгленска ще бъде връчена през месец март 2013 година.

 

Предложения за носителки на отличието се приемат в Държавната агенция за българите в чужбина от 18 октомври 2012 г. – Деня на св. Злата Мъгленска,  до 15 януари 2013 г.

Изпращайте вашите предложения на следния адрес:

Държавна агенция за българите в чужбина
бул. Дондуков 2А,
София 1000, България
(за отличието „Българка на годината”)

 

bul. Dondukov 2А,
Sofia 1000, Bulgaria

 

или на e-mail: aba@aba.government.bg

Контакти за допълнителна информация:

Иванка Славчева, гл. експерт, ДАБЧ
i.slavcheva@aba.governmen.bg


Лили Спасова, ст. експерт, ДАБЧ
l.spasova@aba.government.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>