Домовете на испански политици ще бъдат защитени от протестиращи срещу ипотеките

images

Испанската полиция ще издигне бариери около домовете на политиците, за да ги защити от протестиращите срещу принудителните изгонвания от жилища заради неплатени ипотеки, предаде “Ройтерс”.

Вътрешното министерство заяви в сряда, че е наредило на полицията да държи протестиращите на разстояние след демонстрациите пред домовете на високопоставени членове на управляващата Народна партия, включително и пред дома на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария в Мадрид.

В края на миналата година самоубийствата на задлъжнели собственици притиснаха премиера Мариано Рахой задейства план за социално жилищно настаняване, предлагащо недвижими имоти при ниски наеми за някои семейства, чиито жилища са били иззети. Решението съдържа и замразяване на принудителните изваждания за две години за най-уязвимите групи от обществото.

Много испанци обаче смятат мерките за твърде слаби, за да решат проблема. Протестиращите сега искат драстични промени в правилата за ипотеките, включително и погасяване на дълга, след като жилището бъде върнато.

Възбраните на имоти в Испания се увеличиха почти четири пъти за четирите години след 2008 г. в сравнение с предишния четиригодишен период. Миналата година делата за възбрана в съдилищата са се увеличили с 18% в сравнение с 2011 г., достигайки почти 92 000.

В петък около 200 души се събраха пред дома на Саенс де Сантамария. Сред тях имаше и жертви на принудителните изгонвания, които разказваха историите си пред тълпата, използвайки високоговорители.

Групата, която се координира от Платформата на жертвите на ипотеките (PAH), твърди, че демонстрациите са мирни, но официални лица, включително и Рахой ги определиха като заплаха. PAH иска промяна в испанските закони за ипотеките, които дават по-малко възможности на затруднените собственици да преговарят с баните, в сравнение с други страни.

Народната партия разгневи активистите, като промени закона за облекчаване на ипотечните регулации в понеделник и премахна мярката, с която се настояваше дълговете да бъдат отменяни, след като имотът се върне обратно.

Стотици протестиращи се събраха пред централите на Народната партия в цялата страна в понеделник вечерта, след като стана ясно, че парламентът няма да обсъдя мярката по време на открито заседание. Тя беше подкрепена с петиция от 1.5 милиона души.

Във вторник испанският регион Андалусия, който частично се ръководи от опозиционната Социалистическа партия, каза, че се намесва в случаи на семейства, които предстои да загубят дома си, така че да могат да продължат да живеят там. Принудителното изгонване ще бъде спирано за три години.

Андалусия също така обяви, че ще наказва банките, оставящи празни сгради, в които може да се живее. Банки като La Caixa, третата по големина в страната, казаха в сряда, че все още анализират мерките. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>