Добри новини за някои от задържаните моряци

Близките на задържаните в Испания заради заловения кораб с 3 тона кокаин български моряци се срещнаха днес във Варна с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Цветанов каза, че е запознал хората с посещението си в Испания. “Разбира се, с това, което беше възможно да бъде споделено за последващи действия, които сме предприели с нашите партньори”.

Станало е дума как върви разследването и дали има някаква перспектива за освобождаването на някои от задържаните.

“В момента това, което трябваше да знаят близките, е, че правоохранителната система на България заедно с партньорите от Великобритания, Испания и САЩ полагаме максимални усилия, за да може действително да хванем по-високите нива, които са организирали този трафик на кокаин и тези, които са невинни от екипажа в последващ етап да бъдат освободени”, съобщи министър Цветанов.

Той напомни, че в момента моряците имат служебни защитници, които са осигурени от испанска страна.

“Лично право е на всеки един от близките на задържаните как ще планира защитата на своите близки”, каза още Цветанов.

Една от близките на задържаните моряци каза, че на срещата им с вътрешния министър е имало обнадеждаващи изказвания.

“Задавахме въпроси, на които получихме отговор. Имаме обещаното съдействие за други лични неща, които се отнасят за самия екипаж. Като цяло ние всички сме доволни от тази среща. След като има развитите по случая, отново ще се срещнем, ако се налага това и ако има кой какво да каже.

Нещата не са толкова черни, колкото изглеждаха преди месец. Има някаква надежда, следствието работи. Българските власти сътрудничат на испанските власти. Знаете, че всичко е следствена тайна. Ние не можем да кажем, нито пък той ни е казал нещо, което да провокира самото следствие.

Но има голяма надежда, че скоро, след около два месеца може би ще имаме добри новини от Испания за част от екипажа”, заяви жената, близка на един от моряците.

“Ние няма да отидем в Испания, докато тече това следствие, такъв е испанският закон. Не може да има свиждане с близките на задържаните. Ще си търсим адвокат, тъй като смятаме, че трима служебни адвокати са малко, това си е наше решение, ние си поемаме и ангажимента”, уточни тя.

Преди време главният прокурор Борис Велчев обясни, че задържаните в Испания 21 български моряци ще бъдат разследвани и съдени там, “защото има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства”.

vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>