Директорът на Бундесбанк: Испания се нуждае от помощ не само за банките

Европейската подкрепа за Испания трябва да бъде насочена към цялата икономика на страната, а не само към банковия й сектор, каза ръководителят на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от “Франс прес”.

Балансовите отчети на банките са отражение на цялата икономика, каза Вайдман пред вестник Boersen Zeitung. Според него, ако инвеститорите видят, че условията за помощта за страната надхвърлят банковия сектор, това ще има положителен ефект и на пазарите за облигации.

По думите му последните изявления испанското правителство, финансовите проблеми на регионите в страната и безработицата, достигнала рекордните 24.4% за първите три месеца от 2012 г., показват, че пред Испания все още стоят проблеми за разрешаване.

Миналата седмица премиерът Мариано Рахой обяви пакет от икономии в размер на 65 милиарда евро в замяна на подкрепата за испанските банки.

Испания ще стане четвъртата държава от еврозоната след Гърция, Португалия и Ирландия, която ще получи финансова подкрепа. За пръв път обаче средствата ще бъдат отпуснати на банковия сектор, а не на правителството.

Финансовите министри на еврозоната се договориха до края на месеца да отпуснат първия транш от 30 милиарда евро и втория от 45 милиарда евро в средата на ноември. /dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>