Диетолози наричат брашното насипно зло


Съвременните тестени изделия не се различават много от захарта. Нежното, вкусно и на практика “прано” брашно се получава, когато в процеса на обработване се отделят обвивките на пшеничните и ръжените зърна, а заедно с тях и до 90% минерали, витамини, съединителна тъкан и други ценни вещества.
Затова много от диетолозите не се съгласяват с мнението, че въглехидратите трябва да заемат 60% от менюто на хипертониците. При 2000 калории – това са 600 г, в които влизат, разбира се, и захар, а това вече е много. Такова количество рафинирани въглехидрати с високо гликемично натоварване рано или късно влошава здравето на сърцето и кръвоносните съдове, повишава кръвното налягане и води до развитие на затлъстяване и метаболитен синдром. Между другото, картофите също допринасят много за такова гликемично натоварване.
ВНИМАНИЕ!

Въгленочерната захар в менюто трябва да се състои от пълно зърнест хляб, ястия от елда, леща, овес, ечемик, кафяв ориз, просо и други необработени зърнени продукти. Казано по-простичко – булгур, яжте, от които и да са зърнени продукти и няма да се претоварвате с храни с висок гликемичен индекс.
Ето например резултати от многогодишно проучване показали следното: в групата, употребяваща храна с високо ниво на гликемично натоварване, в сравнение с другите участници в експеримента, които се хранели с продукти с ниско гликемично натоварване, вероятността да се разболеят то захарен диабет била 37%, а от исхемична болест – над 50%.               framar.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>