Децата на емигрантите ще могат да се явяват на матура по български език

instrukcije-anglescineДецата на емигрантите, които учат в неделни български училища по света, от есента ще могат да се явяват на държавен зрелостен изпит по български език. По този начин ще им бъде дадена възможност да кандидатстват с оценката от матурата и в университетите у нас.

Това съобщи просветният министър Анелия Клисарова, която участва в конференцията “Модели за качествено изучаване на български език в чужбина”. Събитието се провежда във Виена от днес до неделя и е събрало учители от неделни училища в цяла Европа.

В момента всички завършили получават удостоверение за завършен курс, с който само им се признава съответен клас у нас, уточни Наталия Михалевска от Министерството на образованието, която отговаря за неделните училища по света. Това ще засегне основно децата на емигрантите в страни като Гърция и Испания, при които процентът на желаещи да учат висше образование е голям. Останалите ще могат да доказват ниво на знание на български език, а и по думите на Клисарова българска реч да се чува в градския транспорт по света.

Засега се предвижда децата на емигрантите да се явяват на матурите само у нас, като за вбъдеще ще се търси вариант и за дистанционно решаване на теста.

Училищният ръководител и учител в Българо-австрийското училище “Св. св. Кирил Методий” във Виена Ирина Ботева-Владикова постави като първо по важност въвеждането на стандарти за владеенето на български език. “От стандартите идва методиката, която ще бъде нужна, защото в час има както деца с майчин език български, така и такива, за които той е втори или трети.

Затова най-добър вариант би бил създаването на адаптирани програми специално за неделните училища, а не както в момента да се преподава по същите учебници както в България. Според Владикова това неравнопоставяно положение измъчва учебния процес.

Предстои голяма крачка всички български ученици в чужбина да се явят на матура. Това е промяната на Наредба 3, която ние сме направили и предстои да бъде публикувана. Има условия и ред, с който удостоверяват, че са завършили образование. Не само в български вузове, но и като доказателство, че владеят добре български език. Тепърва ще се търси вариант и за предметите “История на България” и “География на България”.

Същевременно от есента ще бъде дадена възможност за дистанционна форма на обучение към неделните училища. Тя ще бъде частично присъствана и се създава с цел децата, които не могат да пътуват от покрайнините на големите градове – например на Чикаго, също да могат да учат български, уточни Наталия Михалевска.

В момента българските неделни училища са 179 спрямо 53 през учебната 2009/2010 г. За същия период учениците са се увеличили от 3111 на 14 851. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>