ДДС в Испания скочи от 18% на 21%

Повишаването на ДДС в Испания от 18% на 21%, влезе в сила на 1 септември в рамките на политиката на безпрецедентни икономии, която има за цел да намали обществения дефицит до 6,3% от БВП тази година.

След като отлагаше решението с месеци, докато Европейската комисия и МВФ настояваха за него, ръководителят на испанското правителство Мариано Рахой най-после съобщи на 11 юли, че данъкът върху добавената стойност ще се увеличи от 1 септември, пише БГНЕС.

Така, главният процент се увеличава от 18% на 21%, а намаленият процент, който се прилага в някои сектори като туризма и транспорта, се покачва от 8% на 10%.

Свръхнисък процент се поддържа за продукти от първа необходимост като храни, лекарства и книги. Същевременно, този процент не се прилага към някои стоки като част от училищните пособия, процентът на ДДС за които ще се увеличи. Родителите са силно обезпокоени, тъй като и без това са силно ударени от кризата, предизвикала голямо увеличение на безработицата, чийто процент достигна 24,63%.

Увеличението на ДДС засяга и културния сектор, като например “местата в театри, цирк и други спектакли” (кино и опера), които също преминават към главния процент. Досега те се облагаха с 8%, или увеличението е с цели 13% наведнъж. Това може да доведе до затварянето на една пета от културната индустрия и пряката загуба на 4 226 работни места.

С увеличаването на ДДС испанското правителство се надява да събере около 9,5 млрд. евро в рамките на плана за драконовски икономии, който предвижда спестяването на 102 млрд. евро до 2014 г.

Планът за икономии бе наложен на Испания от Брюксел в замяна на срок, в който да намали дефицита си под 3%, в съответствие с европейските изисквания. Сега целта е Испания да намали дефицита от 8,9% на 6,3% от БВП тази година, след това на 4,5% през 2013 г. и на 2,8% през 2014 г. 

Редактор: Петър Проданов

news.expert.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>