Да се противопоставим на настинките

С настъпването на всяка зима се очаква и поредният бум на грипни инфекции. Без съмнение тези заболявания са най-актуалния здравен проблем през студения сезон. Счита се, че 95% от всички инфекциозни заболявания са от групата на грипа и сезонните инфекции. На практика 20 до 40% от населението боледува от грип всяка година, а до 70% от временната нетрудоспособност на хората в активна възраст се дължат на грип и настинки. Грипът е заболяване, което може да протече като “безобидна” инфекция, но не са редки случаите, когато може да бъде извънредно опасен заради възможните тежко протичане и сериозни усложнения. Бързата и непрекъсната промяна (мутация) на грипните вируси не дава възможност на организма да изработи в имунната система антитела срещу всички грипни вируси, както и на медицината да създаде постоянна, действаща дълго време ваксина.
Как да укрепим своя имунитет и да се противопоставим на настинките?

1. Приемайте витамини

Витамин С е необходим за стимулирането на защитните сили на организма. Неговият недостиг неизбежно води до податливост на заболяване. Много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, червения пипер, пресните плодове и зеленчуци. Ако вие или вашият лекар прецените, приемайте допълнително мултивитамини или витамин С на таблетки. Други важни за имунитета витамини са тези от групата В, които се съдържат най-вече в месото, рибата, яйцата.
Бирената мая също укрепва защитните сили. Прополисът има тонизиращо и регенеративно свойство.

2. Солена вода в носа

Спреят с морска вода (два пъти дневно – сутрин и вечер) се използва при лечението на хрема, но е полезен и за профилактиката на настинка, простудни и вирусни заболявания.

3. Мийте по-често ръцете си

Вирусите, предизвикващи простудни заболявания, са силно заразни и се предават най-често чрез ръцете. Най-лесно е да се заразите на местата, където се струпват или преминават много хора. Вирусите живеят с часове върху повърхността на предметите. Достатъчно е да прилепите мръсната си ръка до носа и да вдишате, за да се заразите.

4. Обличайте се с по-топли дрехи

Ако са ви измръзнали краката или ръцете, побързайте да ги стоплите. Другите части от организма в това време получават по-малко кръв, следователно по-малко защитни кръвни телца, способни да се противопоставят на вируса. Завивайте с шал носа и устата си в студеното време. Защитните телца функционират най-добре при температура около 37 градуса и вдишването на леден въздух ще намали активността на имунната система.

5. Приемайте храни, богати на желязо

Често простудите са свързани с недостига на желязо в организма.Ако не приемате достатъчно желязо, вашите клетки ще страдат и от недостиг на кислород, а това забави обмяната не веществата. Недостигът на желязо се проявява под формата на повишена умора, бледост и отпадналост.

6. Почивайте си повече

Известно е, че умореният и отпаднал организъм трудно може да противостои на заболяванията. Почивайте си повече, спете повече, разхождайте се повече на чист въздух. Избягвайте пренапрежението и стреса!

7. Не яжте твърде калорична храна

Общата тенденция е, че през есента и зимата хората приемат по-калорични продукти, отколкото през лятото. Тялото се запасява със сили, за да противостои по-успешно на идващите със студа заболявания. Но бъдете внимателни – прекомерно голямото количество калории и наднорменото тегло изморяват и отслабват организма, а голямото количество мазни и сладки храни намалява имунната защита.

8. Не затопляйте твърде много помещенията

Сухият въздух изсушава лигавиците на носоглътката и ги прави по-уязвими към инфекциите. Поддържайте температура в стаите около 20 градуса и ги проветрявайте по-често. Намерете начин да овлажнявате въздуха.

9. Приемайте ехинацея

Полезните свойства на това растение-имуностимулант са отдавна доказани и проверени. Ехинацеята повишава съпротивителните сили на организма към респираторните инфекции, в това число и към грипа. Препоръчва се растението да се приема в продължение на 10 дни всеки месец, а през зимните месеци или при грипна епидемия – в продължение на 20 дни. Ехинацеята се приема на капки (по 50 капки 3 пъти дневно) или на таблетки (по 325 мг всеки ден).

Важно! Не бъркайте хремата и дращенето в гърлото с грипа, който като правило се проявява с бързо и силно повишаване на температурата, болки в мускулите и ставите, главоболие. Грипът може да доведе до сериозни усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>