Германия да се готви за рекордна вълна имигранти от Испания, Португалия и Гърция, прогнозират експерти

índice

Населението на Германия расте и през 2012 г. се очаква то да е нараснало с 389 000 души. До 2017 г. във федералната република ще дойдат 2.2 милиона имигранти, прогнозира Институтът за икономически изследвания Kiel Economics. Връхната точка на вълната прииждащи чужденци ще бъде през 2014 г. Тогава идващите в Германия хора ще бъдат с 506 000 повече от напускащите.

Високата динамика в имиграцията е следствие на окаяното състояние на пазара на труда в южноевропейските държави като Гърция, Испания и Португалия. Въпреки това експертите от института очакват стабилизиране на икономиките в този регион. Но слабият ръст през идните пет години няма да бъде достатъчен, за да намали чувствително безработицата.

В Германия в много региони пък се усеща недостиг на работна ръка и затова имигрантите са добре дошли за местната икономика. Новата динамика в имиграцията представя фундаментално преобръщане на тенденцията във федералната република. През последното десетилетие Германия се превърна в страна, която хората напускат и където населението намалява. Това обаче се променя – още през 2011 г. броят на имигрантите според националната статистика се е увеличил с 20%. През първото полугодие на 2012 г. също беше отчетено увеличение.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>