В целия ЕС се сменят шофьорски книжки

índice

Всички шофьорски книжки на гражданите от ЕС след 19-ти януари ще се сменят с нови, които ще са единни за целия Съюз. Те ще бъдат еднакви, като единствената разлика ще е в буквите, които ще важат за територията на целия съюз.

Обединената шофьорска книжка ще носи името “Европейска шофьорска книжка” (carnet de conducir Europeo). Тяхната валидност ще е десет години, след което ще трябва да се подменят. В някои страни от ЕС в момента, книжките са безсрочни и доживотни, но това се очаква да бъде променено, заради безопасността на пътниците и пешеходците.

Срокът, който определят европейските служби в страните от ЕС за подмяна на всички книжки за правоуправление е до 2015 година, след което ще бъдат налагани глоби на тези, които още не са сменили документа си. За подмяна на шофьорската книжка ще е необходимо да бъде направен медицински преглед, в съответните центрове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>