В малкия испански град Аламеда можеш да получиш работа само ако я спечелиш от лотарията

В малкия испански град Аламеда, в който един от всеки трима души е безработен, можеш да получиш работа само ако я спечелиш от лотарията, пише Би Би Cи.
Градчето, заобиколено от маслинови дървета, се намира на два часа път от Севиля. Кметът Хуан Лоренцо Пинера, изглежда, познава почти всички хора, които среща на площада. Много от тях го поздравяват или спират, за да го питат дали има някаква работа за вършене.

“Ситуацията наистина е много трудна, казва кметът. Всички мъже, които работеха в строителството, загубиха работата си. И сега много от тях не са избрани да получават помощ от правителството. Има и семейства, които просто бяха изхвърлени от домовете си и всеки ден идват хора в кметството, за да молят за храна”, разказва той.

Хуан Лоренцо Пинера е измислил някакво временно разрешение на проблема – да раздаде свободните работни места в кметството на лотария. Градчето има около 5600 жители, а безработните са цели 34%. Те имат право да се регистрират в надпреварата за работа като чистачи, метачи на улици или строители.

Всеки месец 8 жени се избират на случаен принцип, за да чистят обществените сгради в Аламеда. Те работят по 4 часа на ден и получават около 650 евро на месец.
Повече от 600 жени досега са се включили в “лотарията за работни места” и повечето от тях се тълпят в общината, където кметът тегли сгънати листчета от картонена кутия. Този месец три жени от “победителите в лотарията” ще чистят подовете на класните стаи в местното училище.

Монце Солсона е домакиня, която навремето е работила на полето по време на брането на маслини. Но казва, че сега безработните мъже се занимават с тази работа. А тя е без никакви доходи вече 2 години.

“Работата като чистачка е изключителна помощ за мен и семейството ми, споделя тя. Иска ми се обаче да беше за по-дълго. В края на месеца отивам да си върша домакинските неща, но трябва да се борим, защото съпругът ми също е безработен и не получаваме държавни обезщетения”, обяснява жената.

Съпругът на Мария Хосе Бастида пък е имал добра работа в строителството и на нея не  се налагало да работи. А сега е щастлива, че са изтеглили нейния номер за работа като чистачка. “Мъжът ми е безработен от 5 години, оплаква се тя – В момента вземаме 426 евро всеки месец семейни надбавки и парите, които печеля от чистене, ще отидат за ипотеката ни.”

Мъжете нямат право да участват в лотарията за чистачи. Вместо това 750 души се записват за 4 свободни места в строителството, които се освобождават всеки месец. Но от лятото тази лотария е спряна заради липсата на държавни пари, които да финансират строителни проекти.

Лотарията за работни места като метачи на улиците се организира на всеки три месеца. Имената на повече от 200 жени и мъже стоят в списъка, надявайки се да бъдат избрани. Хосе Антонио е един от тримата късметлии, избрани в тази надпревара. Той бута количката из малкия площад в непосредствена близост до кметството, мете листата и боклуците. Иначе е квалифициран електротехник, но стои безработен от 5 години. “Работата ме кара да се чувствам отново мъж, казва той. Имам малък син и искам да му осигурявам необходимото, дори и работата да е само за три месеца.”

На табели, висящи от палмови дървета на площада, пише: “Трябва да спасим хората, не банките!” и “Политици, засрамете се, не одобряваме съкращенията!” Правителството е въвело строги мерки за икономии и субсидиите, които някога са идвали от Мадрид и Европейския съюз в региона, се изчерпват, отбелязва Би Би Cи. Ето защо лотарията с работни места е толкова важна, казва кметът на градчето. “Тя им дава поне надежда от месец за месец”, допълва той.

/trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>