В Македония: Първо изпит, после български паспорт

Македонците и бесарабските българи, които искат да получат българско гражданство, ще трябва в бъдеще да полагат и изпит по български език, пише днес македонският вестник “Вечер”. Вестникът посочва, че това са измененията в закона за българско гражданство, които са били одобрени и от правителството.

Мотивът кандидатите за българско гражданство по натурализация да полагат изпит за владеене на български език, е “те да могат да са пълноправни членове на обществото”.

„Досега паспорт можеше да вземе всеки македонец. Единствено условие било да се откаже от македонското гражданство, да плати 1000 евро и да чака няколко месеца. „Тескерето” стана особено популярно, след като България стана член на ЕС”, пише „Вечер”.

Припомняме, че македонските граждани имат право на двойно гражданство и не е необходимо да се отказват от македонското, за да получат българско. /vesti.bg

Редактор: Яна Баярова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>