В Мадрид се проведоха протести срещу приватизацията в здравеопазването

índice

Хиляди испански медицински работници протестираха вчера в Мадрид срещу бюджетните съкращения и плановете за частична приватизация в сектора на здравеопазването, предаде “Асошиейтед прес”.

Демонстрацията беше част от серията протести, наричани “бял прилив” заради цвета на професионалното облекло на медиците. Участниците вървяха с големи плакати с надписи “Здравеопазването не трябва да се продава, а да се защитава”.

Моника Гарсия, говорителка на съюза на мадридските здравни работници в Мадрид, по чиято инициатива се проведе демонстрацията, заяви, че организацията ще продължи да протестира срещу “загубата на общественото ни здравеопазване – национално наследство, което принадлежи на нас, а не на правителството”.

По думите й регионалното правителство се опитва “да получи икономически придобивки” от система, в която не е инвестирало. Здравеопазването и образованието в Испания се администрират от 17-те автономни области.

Много испански региони изпитват финансови затруднения и не могат да участват на финансовите пазари заради големите си дългове, което ги принуждава да спестяват, а някои от тях дори поискаха финансова помощ от централното правителство.

Автономна област Мадрид предложи да продаде контрола върху шест от 20-те големи обществени болници на територията на столицата и 27 от 268-те здравни центъра. Областните власти твърдят, че мярката е необходима за укрепване на финансите и осигуряване на здравни услуги в града. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>