В Германия публикуваха изследване за ролята на религиозния фактор в борбата с рака

Университетът „Ото Фридрих” в германския град Бамберг публикува дисертационния труд на израелския учен Шири Версано на тема „Религията и духовността като средство за борба с рака”. Целта на изследването е да установи връзката между религията и духовността, от една страна, и възможността за справяне с болестта – от друга, за да може да се разбере по-добре механизмът за преодоляване на рака. По-голямата част от научната работа е посветена на това да се установи как отделните характеристики на пациента (възраст и образование), както и тези на самата болест (например стадий на болестта), влияят върху лечението, съобщава „Седмица”.

В хода на изследването ученият е достигнал до няколко основни извода:
1. Духовността и нейните компоненти се отразяват положително върху качеството на живот на пациента, като му помагат да се избави от стреса.
2. Общата религиозност влияе върху качеството на живота и върху емоционалния стрес.
3. Отрицателното отношение към Бог и към религията като цяло може да доведе до влошаване на здравословното състояние. Резултатите показват, че духовността би могла да се разглежда като положителен механизъм за преодоляване на рака, особено ако пациентът е в състояние да открие духовен смисъл в болестта си.
Източник: prochurch.info

http://evangelskivestnik.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>