В България има 25 хиляди свободни работни места

índice

Свободните работни места в България от началото на годината са 25 хиляди по данни на Агенцията по заетостта.

На първичния пазар на труда са били заявени близо 9 000 вакантни места, а частният бизнес е търсил около 5 500 работници. Най-много – 2 500, са били свободните работни места в сферата на промишлеността, 1 200 са били необходимите кадри в търговията, а в държавната администрация са търсили около 1 000 служители.

Вакантните работни места в 31 страни в Европа от началото на годината към 20 март са близо 1,5 милиона, сочат данните на Европейската мрежа за заетост, цитирани от БТА. В същото време малко над един милион са търсещите работа с предложени автобиографии в европейския портал, а близо 30 хиляди са регистрираните в мрежата работодатели.

През миналата година от предложения за работа в европейския портал за заетост са се възползвали над 1 500 българи, като най-предпочитани дестинации са били Германия, Испания и Португалия. Само в Испания са приели сезонна работа за бране на плодове над 1 000 българи, като кандидатите за работа са били близо 4 000.

В България през миналата година разрешение за работа са получили близо 600 чужди граждани, като 350 от молбите са били за нови разрешения, а останалите са били продължени.

Според данни на европейската статистика най-много свободни работни места е имало в Малта, Дания, Белгия и Великобритания. Най-малко са били свободните позиции в Португалия, Италия, Гърция, Полша, Латвия и Кипър.

За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург делът на свободните работни места е бил 0,6 на сто.

Преодоляването на пречките пред икономическата миграция е един от основните приоритети на ЕС в борбата с безработицата.

Европейската мрежа за заетост има за цел да подобри пазара на труда чрез по-тясно съгласуване на търсенето и предлагането на работа, като по този начин се премахват пречките пред мобилността на работниците от Европа, както и да се управлява икономическата миграция.

По статията работи: Евгения Европейска /investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>