Външно: Проучвайте добре агенциите, предлагащи сезонна работа в Швеция

shveciaЖелаещите да започнат сезонна работа в Швеция да проучат добре агенцията-посредник с цел избягване на рискове.

Това препоръчват от Министерство на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора, съобщиха от МВнР.

През лятото много хора търсят възможности за сезонна работа извън страната, най-често в сферата на селското стопанство.

Рисковете да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати стават не са за подценяване.

Пример за подобна ситуация е добивът на горски плодове в Кралство Швеция.

Редица фактори доведоха до кризисна ситуация през лятото на миналата година, когато стотици български граждани се оказаха без препитание и средства да се завърнат в страната, вследствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете.

По предварителни прогнози на шведските власти, реколтата от боровинки през 2013 г. ще узрее по-късно, след края на месец юли, началото на месец август, а изкупните цени на плодовете ще са по-ниски.

Всички българи, които планират да работят сезонно в Швеция, трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки (които са и шведи, и българи) извършват нелегитимно изкупуване на плодовете, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните.

Така много хора стават неусетно жертва на измама, а впоследствие стават и жертви на трудова експлоатация.

Бъдете предпазливи, когато заминавате да работите в чужбина, особено при такъв тип сезонна работа, съветват от Министерство на външните работи и Националната комисия за борба с трафика на хора.

Рисковите фактори в подобна ситуация са много – отивайки да берете боровинки в Швеция, често нямате предварително подсигурени условия на живот.

На много от работниците им се налага да спят на открито и не разполагат с минимални условия за живот.

Несигурността по отношение на добива и доходите, както и новите изисквания към прекупвачите на горски плодове в Швеция, които трябва да изкупуват плодовете единствено от лицензирани фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, извън дома им, без средства да се приберат.

Важно е да се знае, че Швеция има категорични изисквания да притежавате здравна застраховка, да разполагате със средства за първоначална издръжка и заделени средства за завръщане в България, в случай, че бъдете измамени или се окажете в безизходна ситуация.

Допълнително съществува законодателство, регулиращо ползването на земите и условията за пребиваване на сезонни работници, с което трябва да сте запознати, за да не станете жертви на трудова експлоатация.

Все повече фирми в по-малките градове наемат хора на работа, с обещание да ги командироват дългосрочно в чужбина за сезонна или временна работа.

Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят хората, търсещи работа, че за тях няма рискове.

Сред зачестилите случаи на трафик с цел трудова експлоатация през последните две години най-много хора са станали жертва на тази схема с обещания за добре платена работа за Германия, Белгия и Чехия.

Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри – висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, 8-часов работен ден и почивни дни.

Условията на предложенията за работа обаче много често се разминават с действителността, когато хората стигнат на новото си работно място.

Оказват се принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво заплащане или минимално спрямо обещаното.

В повечето случаи работодателите взимат документите им за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си.

Следват заплахи, че ще ги обявят пред полицията за нелегално пребиваващи и нелегално работещи.

Друг начин на трудова експлоатация е на работниците да им се дава малка сума от изработеното от тях, като им се обещава издължаване през следваща седмица или следващия месец.

Ситуацията, разбира се, се повтаря и през следващата седмица или следващия месец и така работодателят става „длъжник” на работника с хиляди евро и той не може си тръгне без да ги получи.

Търсещите работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи и към обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.

Не трябва да бъдат подценявани и изключително привлекателни предложения за работа в чужбина, отправяни от познати и дори приятели – подобни предложения може да са предпоставка човек да попадне в неприятна ситуация извън страната – без работа, без документи, задлъжнял, в условия на живот, близки до робските, и без средства да се върне в страната.

Преди да заминете, проучете следните неща:

∙ Проучете добре агенцията – посредник или източника на информация, а по възможност и работодателя, при когото отивате. Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта: http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=23/02&WA=Exchanges/Firmi.htm .

∙ За да започнете работа, трябва предварително да подпишете договор на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език на страната на работодателя;

∙ Не давайте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог;

∙ Посъветвайте се с Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията по заетостта и Бюрата по труда относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина;

∙ Вземете с Вас адреса и телефона на българското представителство в страната, за която ще пътувате. Ако попаднете в рискова ситуация и сте в беда, незабавно се свържете с тях или с полицията там – вие сте жертва на сериозно престъпление и ще Ви бъде оказана помощ.

ВАЖНИ ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)

Местни комисии за борба с трафика на хора в градовете: Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77; Бургас, тел.: + 359 56 814 218; Варна, тел.: + 359 52 820 677; Велико Търново, тел.: + 359 62 619 222; Монтана, тел.: + 359 96305 471; Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241; Пловдив, +359 32 622 136; Русе, тел.: + 359 82 841 918; Сливен, тел.: + 359 44 61 11 02

ИА „Главна инспекция по труда” – гореща телефонна линия – 0700 17 670

/24часа.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>