Външното министерство иска задължителна застраховка при пътувания зад граница

images

Външното министерство смята да въведе задължителна застраховка “Помощ при пътуване” за българите, които излизат в чужбина. Тази мярка може да влезе в закон за консулските задължения на държавата по отношение на българските граждани в чужбина, концепцията за който бе представена от външния министър Николай Младенов в сряда.

Той обясни, че ще се търси широко обществено обсъждане на проектозакона, като предстои да се изяснят точните му параметри и са възможни промени в първоначалната концепция, включително и по въпроса за застраховките.

От думите му стана ясно обаче, че на този етап не се обсъжда възможността граничните полицаи да проверяват българите на излизане от България дали са застраховани.

Според концепцията задължителната застраховка ще е условие за предоставянето на помощ. Липсата на такава застраховка ще “има за последица отказ за предоставяне на средства от българската държава, освен в случаите на предоставяне на социална помощ”.

Рисковете, които ще се покриват от застраховката са: репатриране, тежко заболяване и необходимост от спешна медицинска помощ.  Тя трябва да покрива пътните разходи по връщане до България и стойността на получената медицинска помощ.

При организирани пътувания с цел работа зад граница, застраховките ще бъдат плащани от посредниците.

Идеята на бъдещия закон е да се систематизира защитата на българите зад граница, като се посочи ясно и точно какво могат да очакват от държавата.

Според концепцията на външно министерство трябва да се регламентира държавен фонд със средства за съдействие на българи зад граница, като външният министър не отговори на въпрос колко средства според него трябва да бъдат заложени в него.

Възможно е обаче да се обвърже отпускането на средства от фонда с наличието на застраховка.

Идеята е от този фонд българската държава да може да ползва средства и да реагира в моменти на кризи, евакуации, както и при индивидуални случаи, когато гражданите нямат средства за документи или за собственото си репатриране.

Ще се мисли и за въвеждане на доброволен регистър на пътуващите граждани. По детайлно ще бъдат разписани отговорностите на държавата в случаи на задържани българи зад граница, за българи жертви на трафик или пострадали при терористични актове.

Според концепцията задълженията, свързани с оказването на консулско съдействие, ще се отнасят и до почетните консули на България.

Според Младенов е възможно да края на мандата на това управление законът да бъде приет от депутатите, въпреки че все още не е подготвен, а в законодателната програма на НС са предвидени серия други закони в ограниченото време до изборите.

Външният министър обаче смята, че подобен закон може да мине бързо през парламента, защото ще се стигне до политически консенсус.

През парламента трябва да мине и докладът на външно министерство за отношението на България към съседните страни, който бе представен от Николай Младенов с понятия като “червени линии”. Според външно министерство това трябваше да стане до края на миналата година. Попитан какво става с доклада, Младенов отговори, че информация ще има следващата седмица. /mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>