Възможно е парите за изборите в чужбина да не стигнат, предупредиха от външното министерство

zx450y250_2336987Министерството на външните работи има обосновано опасение, че сумата от 1.2 млн. лева, предвидена за организацията на избори в чужбина, би могла да се окаже недостатъчна. За това предупреди главният секретар на министерството Веселин Вълчев на брифинг за работата по организацията на изборите извън страната.

Според Вълчев е възможно обявените по предварителна прогноза 293 секции в чужбина да бъдат 350 – 400, като новият Изборен кодекс дава по-облекчена процедура за откриване на секции. По думите му, ако се стигне до “по-негативната от финансовата гледна точка” прогноза за 400 секции, има опасение, че сумата може да се окаже недостатъчна.

“За европейските избори имахме 167 секции и бюджет от 710 000 лева, а увеличението от 167 на 400 представлява увеличение с 240%”, коментира Вълчев, цитиран от БГНЕС. В същото време реалното увеличение на сумата за изборите през октомври е под 180% от тези през май, което дава основание за опасенията.

Подобен прецедент с недостиг на предварително предвидените средства вече съществува и тогава парите ще бъдат компенсирани от бюджета на министерството, за да не се допусне възпрепятстване на изборния процес, обясниха от външно министерство.

Външното министерство работи в непрекъснат диалог с ЦИК и изпълнява решенията на комисията, като съгласно законодателството министерството няма компетентност за самостоятелни инициативи и действия, а единствено прилага решенията на ЦИК, обясни заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова.

Всичко предвидено от закона към този момент е спазено и изпълнено в срок до момента, гарантира тя. Осъществени са всички подготвителни действия, а в момента тече подаването на заявления за гласуване извън страната и съответно изготвянето на предложения за създаване на секции.

Тодорова припомни, че участник в изборния процес извън страната винаги е приемащата държава, която има своите условия и България трябва да се съобразява с тях. Всяка страна дава своето съгласие спрямо своето законодателство, като има държави с ясно разписани правила и изисквания за отварянето на секции, обясни тя.

По думите ѝ до този момент има получено съгласие от Италия и Испания и се очакват такива от Великобритания, Гърция, Русия, Германия, Франция и Турция. Разрешенията вероятно ще пристигнат към края на август или началото на септември и на този етап няма основание за притеснение. По информация от последните минути е получено разрешение и за провеждане на избори в Украйна.

Предстои да бъде определен броят на служителите на външното министерство, които ще бъдат командировани за изборите извън страната в различните секции в други държави, като той и ще зависи от броя на секциите. Има държави, които поставят условия и за обезпечаване на сигурността, обясни зам.-министърът. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>