Внимателно със студените напитки през лятото

Още през 60-те години на миналия век на науката стана известен фактът, че времето за пребиваване на храната в организма преди разграждането й зависи от нейната температура.
Доказано е, че ако храната е топла, тя се преработва в продължение на 2-3 часа. Това означава, че се извършва пълноценно разграждане на големите белтъчинни молекули на аминокиселини. Студената храна напуска стомаха по-бързо без да се извършва нормално и пълно храносмилане.
Непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво (където се извършва разграждането на храната), си взаимодействат с бактериите, отговорни за разграждането на въглехидратите. По този начин бързо нараства броят на бактериите, които “живеят” благодарение на месото и другите белтъчини. В резултат на всичко това се развива дисбактериоза – нарушава се обмяната на веществата и се увеличава риска от поява на различни заболявания, както и на затлъстяване, защото организмът се нуждае от допълнителни калории, за да преработи студената храна.
Няма нищо страшно, ако човек от време на време си позволява да хапне сладолед или друг студен специалитет, успокояват специалистите. Но постоянното хранене в заведенията за бързо хранене, при което храната се приема едновременно със студени напитки, може да има неочаквано големи последствия за здравето.
В т.нар. фаст фууд (заведения за бързо хранене), например, няма баланс между съдържанието на белтъчините, въглехидратите, мазнините, витамините и микроелементите. От нея човекът получава предимно въглехидрати и мазнини, което допълнително засилва жаждата и употребата на ледени напитки по врема на храненето. Това от своя страна води до чувство за глад, а следователно и за желание да продължи да се яде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>