Влак ще свързва Париж и Барселона за малко над 6 часа

zx450y250_2191950Първият високоскоростен влак Париж-Барселона ще потегли на 15 декември, съобщи след среща днес в Мадрид с френския президент Франсоа Оланд испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от “Франс прес”. Пътуването между двата града, отдалечени на над 1000 километра един от друг, ще трае 6 часа и 20 минути. Крайната цел е то да бъде съкратено до 5 часа и 35 минути.

За сравнение, с кола се пътува поне десет часа, а изминаването на разстоянието струва около 190 евро, сочи справки в сайта viamichelin.com. Към момента обаче няма информация за цената на билета за влака.

Рахой подчерта, че това ще е първата високоскоростна връзка “между Франция и Испания, между Испания и останалата част от Европа”. Според него, това ще е исторически успех в испанско-френските връзки.

Франция и Испания имат обща визия и интереси за икономическия растеж и заетостта в Европа, обяви консерваторът Рахой на съвместна пресконференция със социалиста Оланд. Френският президент припомни, че само преди една година хората са си задавали въпроса за бъдещето на еврозоната и дали тя няма да се разпадне. “Година по-късно, ние сме излезли от тази фаза”, увери Оланд, но отбеляза, че “за сметка на това се задава въпросът за растежа”.

След края на срещата на върха Франция-Испания, която се провежда веднъж на две години, двете страни отправиха съвместен апел към ЕС да ускори създаването на банков съюз и да улесни финансирането на компании в момент, когато европейските икономики се възстановяват от кризата, предаде ДПА. Европейската централна банка трябва да понижи още повече лихвените проценти, а Европейската инвестиционна банка – да предложи повече възможности, призоваха Оланд и Рахой.
Двамата лидери приканиха ЕС да отпусне незабавно средства за насърчаване на заетостта сред младежите под 25-годишна възраст още от началото на следващата година.
Оланд приветства коалиционното споразумение, постигнато в Германия между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите, предаде още АФП. То върви в правилната посока, като най-важното е, че ще осигури стабилност през следващите 4 години в управлението на Германия, коментира той, като подчерта, че това ще е добре както за най-голямата икономика в ЕС, така и за цяла Европа. Френският президент приветства особено решението в Германия да бъде въведено минимално почасово трудово възнаграждение. /Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>