Великден – един велик ден


Великден – защо този ден е наречен Велик? Задаваме си този въпрос, когато наближи празникът, или пък просто празнуваме, защото е празник? Хубаво е, че го има в календара, но какво се е случило на този ден?
По магазините се продават повече зайци, яйца и кокошки, отколкото кръстове, фигури на празната гробница или пък картини, отразяващи възкресението на Исус Христос. В новините можем да чуем някой друг репортаж по повод празника, където отново Исус „се състезава“ с пухкавите козунаци и оригиналните техники за оцветяване на великденски яйца. А на семейната трапеза се надпреварваме чие яйце ще остане здраво, вместо да се помолим.
празникът Великден
Май сме разменили повода този ден да бъде наречен Велик с куп традиции и обичаи, които не просто не насочват вниманието към възкръсналия Спасител, а дори го изместват от Него. Колко тъжно!

Разбира се, традициите имат своя символика. Яйцето например се свързва със зараждащия се живот и със здравето. Но нима едно яйце може да ни дари със здраве и живот? Не идват ли те от Господ?

Подобни обичаи и традиции могат да допринесат за празничното настроение, да забавляват децата, да сплотяват възрастните, както и да поддържат народното самосъзнание поради споделеното общо. Проблем възниква не в това, че ги има, а в това, че им се отдава по-голямо значение, отколкото на истинската причина и центъра на този празник – Христос и Неговото възкресение.

Лесно е фокусът да се загуби. Точно поради тази причина в тези празнични дни трябва да се запитаме вълнуваме ли се при мисълта за Христовото възкресение? Потрепваме ли, когато си представим картината на разпятието? Разтърсени ли сме от любовта на Онзи, Който не само умря вместо нас, но и победи смъртта, като възкръсна, за да ни дари с живот? И то не какъв да е живот, а пълноценен – живот в мир с Бог-Отец, а оттам в мир и със себе си, докато сме още тук, на Земята, а после и във вечността.

Търсим ли смисъла на празника? Не е трудно да се намери. Просто украсата трябва да избледнее и песента да отшуми. Тогава ще Го съзрем, ще чуем посланието, ще преживеем чудото и ще се докоснем до Христос, Който е жив и днес.

Нека на Великден да не забравяме защо този ден е Велик.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>