Вежди Рашидов: България трябва да има културен център в Испания

 

България трябва да има свой български културен институт в Испания, обяви министърът на културата Вежди Рашидов на среща с посланика на страната у нас Хосе Луис Тапиа.

Министър Рашидов похвали активната дейност на Института Сервантес в София и информира дипломата, че България обмисля създаването на такъв център в Испания.

„В този процес ще разчитаме и на испанската страна за намирането на подходящи помещения за института“, изтъкна Вежди Рашидов.

Министърът подчерта, че испанската култура със своето богатство и разнообразие е позната и високо ценена в България и изрази желанието си богатото и уникално българско културно наследство и съвременна култура също да бъдат представени пред испанската публика.

Двамата обсъдиха и някои конкретни стъпки за по-активен диалог в областта на културата между България и Испания като сътрудничество в областта на филмовите копродукции, организиране на представителни изложби от произведения на класици и съвременни автори и размяна на гост-диригенти и солисти.

Посланик Тапиа уведоми Рашидов и за предстоящото гостуване през тази година в София на носителя на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса, както и на един от класиците на съвременното европейско кино – Карлос Саура. /novinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>