Бюджет 2013г. на Испания е “неутрален” за кредитния рейтинг на страната, посочи агенция Fitch

Агенция Fitch Ratings заяви късно снощи, че представеният проекто-бюджет 2013г. на Испания, новата програма за икономически реформи и резултатите от “стрес теста” на испанските банки – всичко това е “неутрално” относно суверенния кредитен рейтинг на страната. Агенцията каза, че Испания вероятно няма да изпълни заложените бюджетни цели за 2013г., като според Fitch бюджетният дефицит за 2013г. ще бъде около 5% от БВП (при заложени в бюджет 2013г. дефицит в размер на 4.5% от БВП), спрямо дефицит за 8% от БВП през настоящата година (при заложен в настоящия бюджет дефицит в размер на 6.3% от БВП). Също така Fitch прогнозира спад на БВП на Испания с -1.5% г./г.- по-дълбока рецесия от прогнозата в Бюджет 2013г. на испанското правителство за икономически спад от едва  -0.5% г./г.

Поради това, Fitch за сега запазва “ВВВ” кредитни си рейтинг за Испания (само две степени над т.н. junk/боклук нивата) с “негативни перспективи” за възможно бъдещо ново негово понижение, но според агенцията не се очаква промяна а рейтинга до края на годината.

http://money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>