Български ученици на практика в испански ферми

20 ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство “Св.Г.Победоносец” в гр. Суворово отпътуваха за гр. Севиля, Испания с цел провеждане на едномесечна практика. Стажът има за цел запознаване на бъдещите селскостопански специалисти с методите за отглеждане на охлюви, билки, подправки и етерично – маслодайни култури, включително по екологичен начин.

Целият престой в Испания е финансиран със средства от Европейската програма “Леонардо да Винчи”, дейност Мобилност, в рамките на която училището реализира проект. Партньорите от испанска страна са EL HELICICULTOR (ферма за отглеждане на охлюви) и STEP (европейски консултантски център).

По време на практиката младежите ще осъществят работни посещения в различни селскостопански обекти, ще се срещнат с предприемачи, ще наблюдават процесите на отглеждане на различни билки и маслодайни култури, използвани в медицината или като алтернативен източник на енергия, ще посетят пазари за реализация на селскостопанската продукция, ще стажуват във ферми, което ще им бъде признато като част от задължителната производствена практика.

По-голямата част от времето ще бъде посветена на охлювъдството и изучаването на начините за стартиране на охлювъден бизнес, използваните технологии за отглеждане на охлюви, практическа работа в охлювни ферми. Целта е прилагане на испанския опит в български условия чрез реализация на пазара на труда или стартиране на собствен бизнес след завършване на образованието.

В края на обучението на учениците ще бъдат връчени сертификати Европас мобилност, признати в цяла Европа, както и сертификати и референции от испанските обучаващи организации.

Това е вторият европейски проект на училището за осъществяване на практики в чужбина след успешно реализирания и отчетен през 2011 г. проект за биоземеделска практика в Германия. Спечелен е и нов проект по същата програма за изпращане на нови 20 ученици от гимназията на стажове през 2013 г. /http://news.varna24.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>