Българските затворници в Испания имат адвокати и преводачи

Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с испанските власти във връзка с арестуваните на 13 август край бреговете на Испания български моряци, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

Задържаните 21 български граждани са преминали задължителни медицински прегледи при преместването им от следствения арест в затвора и се намират в добро здравословно състояние, по данни от управата на затвора в Кадис.

Назначени са им трима служебни адвокати – по един на всеки седем души, осигурен е превод.

Затворническата управа предоставя възможност на тези, които желаят, да се обадят по телефона на своите близки в България.

Български дипломати са направили постъпки пред испанските съдебни власти да разрешат посещение в затвора на българския консул и на близки на задържаните при тяхно желание.

Посолството в Мадрид и МВнР са в постоянен контакт с близките, оказва им се необходимото съдействие и ги информират незабавно при постъпване на нова информация.

Българските моряци бяха арестувани при операцията “Еспартана”, осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури.

 

Близо 3 тона кокаин бяха намерени на плаващия под български флаг търговски кораб “Св. Николай”. Целта на товара е била областта Галисия в Северозападна Испания. От там дрогата, е трябвало да бъде разпределена за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Късно снощи Специализираният съд пусна от ареста Дойчин Дойчев и Руслан Колев, без да им наложи мярка за неотклонение. В края на миналата седмица спецпрокуратурата повдигна обвинение на Дойчев, собственик на кораба “Свети Николай”, за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Такова обвинение беше повдигнато и на Руслан Колев.

Днес беше съобщено, че премиерът Борисов в сряда, след правителственото заседание, ще се срещне с близки на арестуваните моряци.

Роднините на моряците, повечето от които са от Варна, ще пътуват утре за София, се разбра след тях на среща с областния управител Данчо Симеонов.

Попитан какво са му казали, Симеонов отговори: “Поддържат връзка с външно министерство, благодариха на институциите, но нека да видим по-нататък как ще се развият нещата”.

Роднините са доволни, че държавата им е обърнала внимание и е чула призива им за съдействие. Някои от тях се надяват да чуят успокояващи новини. Всички са убедени, че близките им нищо не са знаели, “били са най-обикновени куриери на някаква пратка”.

vesti.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>